Over Osteopathie

De basisregel van de osteopathie bestaat erin het lichaam als één geheel te behandelen, en zich niet enkel te focussen op de regio waar de pijn/klacht zich bevindt. De onderliggende verklaring hiervoor is dat zowel de oorzaak als het gevolg dienen te worden aangepakt. Osteopathie gaat uit van de kracht van het lichaam om zichzelf te genezen. Dit systeem kan in het gedrang komen door bepaalde spanningen of blokkages (in spieren, bindweefsel, gewrichten,…). De osteopaat spoort deze blokkages en/of spanningen op en maakt ze door middel van manuele behandelingstechnieken terug vrij. Vervolgens wordt het lichaam enkele dagen tot weken de tijd gegund om zo goed mogelijk te herstellen. Vaak zijn hiervoor meerdere behandelingen nodig. De manuele behandelingstechnieken die aan bod komen tijdens een osteopathische behandeling kunnen onderverdeeld worden in 3 pijlers. Hieronder een korte toelichting over deze 3 pijlers.

Structurele pijler:

Deze pijler focust op alle gewrichten. Als een gewricht vast zit en niet meer goed beweegt kan dit lokaal pijnlijk of vervelend zijn, maar ook een negatieve invloed uitoefenen op de rest van het lichaam. Door middel van mobilisaties (zachte glijbewegingen), soft tissue technieken (bv. stretchen) en/of indien nodig manipulaties (‘kraken’) maken we deze gewrichten terug beweeglijk.

Viscerale pijler:

In de buikzone kunnen er ook heel wat spanningen ontstaan, die ook weer hun weerslag gaan hebben op andere gebieden in het lichaam. Een osteopaat tracht deze spanningen op te sporen en met zachte technieken weer los te maken. Indien nodig worden er ook voedingstips meegegeven.

Craniosacrale pijler:

De craniosacrale pijler bestaat uit alle beenderen die het zenuwstelsel omgeven. Van schedel naar wervels tot heiligbeen en staartbeen. Op dit systeem kan er gewerkt worden via de schedel of het heiligbeen.

Uw therapeut zal, afgaande op het onderzoek en de klachten, bepalen welke factoren in welke mate aan bod dienen te komen tijdens de behandeling. Het doel van de behandeling is het herstellen van het natuurlijke evenwicht van het lichaam. Tijdens en na de behandeling kan u toelichting krijgen, indien u dit wenst.

Osteopathie is geen alternatieve geneeswijze maar wil vooral complementair zijn aan de klassieke geneeskunde. Osteopaten streven dan ook naar een goede verstandhouding met andere zorgverleners. Uw arts blijft de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg en kan worden geïnformeerd over uw behandelingen.